Assalamualaikum WBT.

Salam Mac Semua..

Agak sedih juga semalam, pengakhiran  bulan febuari diselami dengan targedi. Ya Allah, HambaMu bersyukur kerana terselamat dari bencanaMu semalam.



It's almost 2 year, sara recover dari accident yang hampir merangut nyawa sara dulu. Bila orang sebut pasal accident sara akan kelu. Terfikir kisah lalu. Tetapi semalam, ianya berulang lagi. Sara  mengalami accident kecil. Alhamdulillah selamat. Dalam keadaan hujan rintik - rintik semalam sangat lah menguji kesabaran. Dengan sikap sesetangah pemandu yang tegopoh gapah. MasyaAllah, mengucap sara di dalam hati. 

Melalui pemerhatian sara, sikap pemandu di negara kita ini sangat lah tidak memuaskan. Sikap pentingkan diri itu sangatlah tinggi. Antaranya ialah : 

* Kenderaan lambat memberikan "SIGNAL" semasa membelok ke kiri  atau ke kanan jalan. Perbuatan seperti ini sangat lah menyusahkan pemandu lain. 

* Membelok ke kira atau ke kanan jalan dalan keadaan yang tergesa -gesa, serta tidak memberikan "Signal" semasa membelok. Hal ini akan menbahayakan pemandu lain terutamanya penunggang motosikal.

* Memotong kenderaan dihadapan tanpa memberikan "signal" dan memotong di double line atau  di selekoh. Bukankah menjadi kesalahan jika memotong di dua bahagian ini?Seingat sara, kita telah diajar sebelum mengambil lesen dulu, semasa amali.  

* Mem-brek kenderaan secara tiba -tiba atau memperlahankan kenderaan secara tiba -tiba seperti ada halangan besar di hadapan . 

* Melanggar lampu isyarat (warna MERAH) Sara rasa itu sudah menjadi kewajipan setiap pemandu di negara kita ini. 

* Membelok kenderaan di persimpangan sebelah kiri seperti memandu sebuah "TRELER" . Inilah yang paling sara takut, if  kita tak sempat mengelak. Jawapannya ............. (fikirlah sendiri) 

* Penunggang motosikal membalas sms atau menjawap panggilan semasa memandu. Sara rasa elok berhenti sekejap dan balas  Sms or jawap panggilan yang masuk tu. Cakap mcm ni " nanti kita msg or call balik sbb saya tengah memandu" 

Lain - lain kesalahan yang berlaku, sila ambil perhatian ye. kalau hendak disenaraikan dalam ni banyak sgt, sara pon malas nak menaip banyak - banyak ni. 

Dibawah ni, sara tampilkan Video dari Anwar hadi, tentang komen beliau terhadap sikap para pemandu di Malaysia ini. :) 


4 kuntum bunga Rose utk Sara ! ^^:

! Arjunakirana ! said...

lama tak singgah :P

aiman mania said...

alhamdullilah kak sara terselamat....mungkin ada hikmah disebaliknya......yg kesalahan2 pemndu tuh mmg kesilapan umum driver kat malaysia nih...nasib baik ta reti naik kereta lagi..hhuhhuhh..penakut =="

tenku butang said...

Follower ke : 167
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Ольга Петрова said...

Возбужденные: хочу проститутку PrivatNNover
Проститутки недорого нижний новгород. У тебя есть сокровенные желания? Приходи ко мне и мы воплотим их вместе! Настоящая дружба правдива и отважна.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...