Assalamualaikum..
Salam Ceria Semua..


Wahai Sahabat Seislamku,


Ya Allah,
Anugerahkanlah kami hati yang boleh mencintai sahabat sahabat kami hanya mengharapkan keredhaan dr-Mu. Amin.  (Ibnu Umar)


Berapa ramai diantara kita yg ad BFF dan GFF? Adakah kamu still bersama? tanda wujud masalah. Syabas ak ucapkn sekiranya korg mempunyai BFF dan GFF yg benar benar memahamio korg. ^^


Bagi ak, persahabatan ini boley terbahagi kepada tiga kategori: 
  • Persahabatan seperti Makanan => Sahabat kita sentiasa ad dengan kita, setiap masa. Diwaktu senang dan di waktu kita memerlukan kehadiran mereka. ( Sahabat Sejati )
  • Persahabatan seperti ubat => Sahabat hanya hadir ketika diri kita memerlukan mereka. Hanya pd waktu senang atau waktu susah shj. (Teman)
  • Persahabatan seperti Penyakit => Sahabat seperti ini,tidak sama sekali diperlukan. Kehadiran mereka mungkin akan menyakitkn hati dan perasaan kita shj. 
Tidaklah seseorg itu dikatakan sahabat yang setia sehingga dia menjaga saudaranya dlm tiga hal, yakni disaat musibah, saat sahabatnya tiada dihadapannye, dan setelah wafat. Dengan ini baru dikatakn sebagai sahabat sejati. Sahabat suka dan duka mmg sukar dicari. Msg dr Sahabat utk Sahabat.


" Ya Allah, kiranya RasulMu hidup bersahabat, kurniakan jua aku sahabat,tp biarlh sahabat sahabat dr lorong lorong yg membenarkanMu seperti kebenaran ASSIDIQ. Biarlh sahabat sahabat dr pintu pintu ilmuMU seperti SAIDINA ALI. Ya Allah, kiranya semua itu tidak layak buatku, Ak bersyukur dipertemukan sahabat yg satu ini. Mungkin pdnya ad sesuatu yg tidak pernah ak selami. Mungkin pdnya letaaknya apa yg ak impikan selama ini. Tp, jika ak seorg sahabat yg tidak menghargai, Engkau ampunkn dosaku, dan Kau kurniakn kegembiraan kpd sahabatku ini.."


" Ak mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku. Sahabat yg baik adalah seiring dgnku dan menjaga nama baikku ketika ak hidup dan selepas mati. Ku hulurkan tangan kpd sahabatku utk berkenalan krn ak akan berasa senang. Semakin ramai sahabat, semakin ak percaya diri. Ak selalu berharap mendpt sahabat sejati yg tidak luntur baiknya dlm suka dan duka. Jika ak dpt, ak ingin setia pdnya." ( Imam Shafie)
Sahabat yg sejati amat sukar utk dicari. Kerna terdapat byk faktor yg perlu dihuraikn. InsyaAllah, jika kita faham konsep persahabatan dlm islam tiada masalah yg akan berlaku. :) Tidak semua sahabat kita yg dpt memahami diri kita. Percaya lh. Cuba renungkn, dimana silapnya. 


Diriwayatkn oleh para sahabat dr Rasulullah.
  • "Sebenarnya, Ak mencintai kamu kerana Allah, sahabatnya menjawap Semoga Allah mencintaimu kerana kamu mencintaiku" ( HR. Ahmad )
  • "Seseorg itu tergantung agamatemannya, maka hendaknya salah seorg r kalian melihat siapa temannya." ( HR.Ahmad dan Tarmidzi )
  • ''Saling berjabat tanganlh kalian, nescaya akan hilang kedengkian. Saling memberi hadiahlh kalian, nescaya kalian akan saling memcintai dan akan hilang (dr kalian) segala kebencian." ( HR.Imam Malik )
  • "Teman teman akrab pd hari itu sebahagiannya menjadi musuh bg sebahagian yg lain kecuali org org yg bertakwa." ( QS. Az-Zukhruf )

Islam is beautiful. Islam have more peace.

0 kuntum bunga Rose utk Sara ! ^^:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...